PMS - תסמונת קדם וסתית
כ80% מהנשים בעולם סובלות מתסמונת קדם ויסתית ברמת חומרה כזו או אחרת. חלקן חשות בתסמינים בצורה קלה יחסית המאפשרת להן להמשיך ולתפקד כרגיל, וחלקן נאלצות ממש לקחת ״חופש״ מההתנהלות היומיומית ולחכות עד יעבור זעם. מהי התסמונת הקדם וויסתית?
מדובר בימים הקודמים למחזור החודשי, ובהם מתרחשים מספר סימפטומים חוזרים:
מצב רוח ירוד, אכילה מרובה של פחמימות ומתוקים, עלייה במשקל, עצבנות יתר, הופעת פצעונים, גודש בחזה, עייפות ושינה לא סדירה, כאבי ראש או שרירים, תחושת כבדות, מתח נפשי, התפרצויות בכי ועוד.
התסמינים לרוב עוברים מעצמם בימים הראשונים שלאחר קבלת הווסת ומידת חומרתם עשויה להשתנות מחודש לחודש ומאישה לאישה.
מהם הגורמים לpms?
מחקרים מצביעים על שילוב של מספר גורמים לתופעה, גורמים גנטיים, הורמונליים, חברתיים, תזונתיים ונפשיים. התאוריה ההורמונלית - בימים הקודמים ליום הווסת עולה רמת ההורמון אסטרוגן בגוף האישה, המשפיע על תפקוד של מגוון איברים בגוף, כמו אגירת נוזלים ומלחים, שמירה על רמת סוכר תקינה והגברת פעילות מערכת העצבים. הורמון נוסף המשפיע מאוד הוא הפרוגסטרון, שיורד בצורה משמעותית בימים שלפני הווסת. גם ההורמון פרולקטים מעורב בתהליך, ועלייה בכמותו יוצרת את הגודש בשדיים.
התאוריה החברתית - גנטית גורסת כי סביר להניח שאמא שסבלה מתופעות קדם ויסתיות קשות, תוריש לבנותיה תופעות דומות בעוצמתן. הבנות לומדות כי נשים בימים אלו מתנהגות באופן מסויים וחוות למידה חברתית - סביבתית ואף מקבלות ירושה גנטית.
התאוריה התזונתית - גורסת כי נשים בתקופת הטרום מחזור סובלות מחוסרים בויטמינים ומינרלים שונים המשפיעים על תפקודי הגוף, חוסרים במגנזיום, ויטמין B, ויטמין E, חומצה לינולאית ועוד. לפיכך עודף של פחמימות, תזונה שומנית, קפאין וחוסר בשתיית נוזלים תביא להחמרה בתופעה.
התאוריה הפסיכולוגית - טוענת כי התופעה בעצם משקפת מצב פסיכולוגי מסויים ורדום באופן יחסי, שמקבל הקצנה וביטוי מסויים בימים אלו.
אז מה כדאי לעשות?
כדאי לפעול בכל המישורים! ידוע שפעילות גופנית קבועה על בסיס של חצי שעה - שלוש פעמים בשבוע משפרת פלאים את יציבות הגוף ומצב הרוח גם בימים שלפני המחזור. שתייה מרובה של מים תביא לאיזון תזונתי ולהפחתה באגירת הנוזלים,
ריבוי של אכילת פרות וירקות (ירוקים בעיקר) תאזן את הגוף מבחינת ויטמינים ומינרלים והפחתה בפחמימות ריקות ובסוכר לבן תיצור פחות עומס על ההורמונים בימים אלו. בנוסף, רצוי ומומלץ להקשיב לגוף ולנפש, ובמידה ואחד מהם דורש הפסקה, מנוחה או האטה בקצב, לאפשר לעצמך לעשות זאת. פחות מטלות, יותר מנוחה, יותר דברים שמשפרים את מצב הרוח שלך, ייעזרו לך (ולסביבתך) לצלוח את הימים ביציבות יחסית.
ב״מרחב הפנימי״ ישנם מספר טיפולים מעולם הרפואה הסינית שיכולים לסייע לך להגיע לאיזון ולשיפור בימי הpms. רצוי לקבוע פגישת ייעוץ בחינם ולהחליט יחד על דרכי טיפול מתאימות.
צלצלי למספר :08-97-22-440
דיקור סיני - יביא לשיפור בזרימת הצ׳י בנקודות בהן הוא לא זורם כהרגלו בימים אלו.
טווינה ושיאצו - המתבססות על הפעלת לחץ באותן נקודות אנרגיה בהן זורם הצ׳י.
רפלקסולוגיה - לחיצה ועיסוי עדין של נקודות מסוימות בכפות הרגליים המשקפות את זרימת האנרגיה בגוף. צמחי מרפא - איזון תזונתי בעזרת צמחי מרפא והשלמת הויטמינים והמינרלים החסרים לגוף בימי ה pms.